Lifestyle blog
Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan!
Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan!

Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan!

Het onderhouden van je houten vloer is niet langer iets dat alleen uitgevoerd kan worden door een professional. Je kunt het namelijk ook zelf! Hoe? Wij leggen het je in het kort uit, zodat jij jouw houten vloer kunt onderhouden, waardoor deze er weer als nieuw uitziet en weer jaren mee kan.

Dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud of renovatie?

Allereerst moet er gekeken worden wat voor onderhoud nodig is. Is de vloer slechts een beetje vies? Dan volstaat het dagelijks onderhoud waarschijnlijk (het stofzuigen en dweilen van de vloer) We noemen dit dagelijks onderhoud, maar in principe kan dit eens per week of eens per twee week uitgevoerd worden. Periodiek onderhoud is het aanbrengen van een nieuwe olie- of laklaag om de vloer weer terug te laten keren in een mooiere staat. Maar als je te maken hebt met beschadigingen, verweringen of gebruikssporen, kun je het beste gaan voor renovatie: het schuren en opnieuw lakken of oliën van je houten vloer.

Werkwijze

Het dagelijkse onderhoud spreekt voor zich; we behandelen hier daarom alleen het periodieke onderhoud en renovatie. Lees hieronder hoe je dit uitvoert.

Periodiek onderhoud

Begin altijd met het uitvoeren van het dagelijkse onderhoud, zodat de vloer stof- en vuilvrij is. Ga daarna verder met het periodieke onderhoud. Per soort vloer verschilt de aanpak.

  • Lakvloer

    Begin met het dagelijkse onderhoud, reinig vervolgens de vloer met een vlekkenreiniger en/of intensieve reiniger en breng daarna een nieuwe polishlaag aan.

  • Olievloer

    Begin met het dagelijkse onderhoud, reinig vervolgens de vloer met een intensieve reiniger en breng daarna een nieuwe laag onderhoudsolie aan.

Renovatie

Is de vloer verweerd of beschadigd of vertoont de vloer gebruikssporen? Dan is renovatie nodig:

  1. Begin met het dagelijkse onderhoud om ervoor te zorgen dat de vloer stof- en vuilvrij is.
  2. Schuur vervolgens de gehele houten vloer. Begin met een groffe korrel en werk in verschillende schuurgangen naar een fijne korrel toe om het mooiste resultaat te behalen.
  3. Breng tot slot een nieuwe lak- of olielaag aan en laat de vloer goed drogen.

Wat heb je nodig?

Voor het dagelijkse onderhoud van je houten vloer heb je slechts een stofzuiger, dweil en/of veger nodig. Wanneer je bezig gaat met het periodieke onderhoud, heb je de juiste polishers, reinigers en/of onderhoudsoliën nodig. Wanneer je gaat renoveren, heb je de juiste schuurmiddelen en vervolgens de juiste lak of olie nodig.

Blijf, wanneer je een keuze moet maken in aan te schaffen onderhoudsproducten, altijd binnen één merk. Dus koop je de reiniger van een bepaald merk? Koop dan ook de lak of olie van dat merk. Zo weet je zeker dat de producten goed op elkaar aansluiten.

Vloeronderhoudswinkel

Zelf je houten vloer onderhouden is goed te doen, mits je de juiste producten hebt. Die kun je tegenwoordig gelukkig eenvoudig online vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Vloeronderhoudswinkel, een webshop met allerlei schuurmiddelen, oliën en lakken.