Lifestyle blog
Is jouw groepenkast aan vervanging toe?
Is jouw groepenkast aan vervanging toe?

Is jouw groepenkast aan vervanging toe?

Je denkt er niet vaak over na, maar een groepenkast zorgt ervoor dat alle apparaten in huis de juiste stroomtoevoer krijgen op het juiste moment. Best een belangrijk onderdeel van je woning dus! Eens in de zoveel tijd is het daarom van groot belang om je meterkast te controleren. Sluit hij nog wel aan bij het vermogen dat er gevraagd wordt, of wordt het tijd voor een update? Als je dit nog nooit gedaan hebt en werkt met een oude groepenkast, kan je zelfs tot de conclusie komen dat het beter is om de groepenkast in z’n geheel te vervangen. Tijd voor een check van je groepenkast: wij vertellen je waar je op moet letten!

Redenen om je meterkast te vervangen

Vooral bij veranderingen in de elektrische apparaten in huis, kan het nog wel eens nodig zijn om de groepenkast hierop aan te passen. Maar de grootste reden om je groepenkast in z’n geheel te vervangen, is nog altijd verouderde elektra. Tref je elektra van tientallen jaren oud aan in je meterkast, dan kan het zomaar zijn dat je groepenkast niet eens een aardlekschakelaar heeft, of andere broodnodige veiligheidsschakelingen mist. Dan is het echt tijd voor een update!

Waarom zou je nog meer je groepenkast kunnen vervangen?
  • Verbeteren van de veiligheid
  • Uitbreiden van het aantal groepen
  • Je groepenkast geschikt maken voor bijv. krachtstroom
  • Je meterkast op een andere plek in huis installeren.

Compleet vervangen of uitbreiden?

Soms is er ook een tussenoplossing mogelijk tussen de boel bij het oude laten, en je groepenkast in z’n geheel vervangen. Merk je dat het aantal groepen bijvoorbeeld niet meer toereikend is voor alle elektronica in huis, dan volstaat soms een simpele uitbreiding van het aantal groepen in je groepenkast. Tenminste, als die dat qua ruimte en vermogen toelaat! Heeft je groepenkast zijn maximum bereikt, dan kom je er bij uitbreidingen toch niet onderuit om hem te laten vervangen door een nieuwer model.

Steeds vaker zien we ook dat een krachtstroomgroep een praktische toevoeging is aan de meterkast; bijvoorbeeld als je zware apparatuur als een sauna, jacuzzi of warmtepomp laat installeren. Werk je nog met een 1-fase groepenkast, dan is dit ook reden om je meterkast te vervangen; een krachtstroomgroep kan alleen aangesloten worden op een 3-fase groepenkast.

Welk merk kies je?

Als je jouw groepenkast wel gaat vervangen, dat wil je een nieuw model in je meterkast plaatsen waar je de komende decennia geramd mee zit. Je wil kiezen voor kwaliteit! De beste manier om te selecteren op kwaliteit, is door te kiezen voor een gerenommeerd merk, dat goed bekend staat in de wereld van de elektra. Maar voor welk merk kies je dan? Eén van de meest verkochte merken in Nederland ABB HAF. Een bedrijf met Nederlandse roots, dat al vele jaren voorop loopt in de elektrotechniek! Dit merk wordt ook door vele elektriciens genoemd als de beste keus voor jouw groepenkast.

Benieuwd naar het aanbod groepenkasten van ABB HAF? Neem dan eens een kijkje bij Elektro-kopen.nl. Hier vind je het volledige assortiment van ABB HAF in een overzichtelijke webshop. Gemakkelijk online bestellen tegen de scherpste prijzen!

Je nieuwe groepenkast slim inrichten

Bij uitkiezen van je groepenkast is het goed om naast het merk ook over de indeling van je meterkast na te denken. Want: welke inrichting past het beste bij de stroomvraag van de elektrische apparaten in jouw huishouden? Door een slimme verdeling te maken van de stroomgroepen en aardlekgroepen, bouw je een systeem dat berekend is op je huidige stroomvraag, maar ook op de toekomst. Denk bijvoorbeeld goed na of je in de nabije toekomst grote stroomverbruikers als een warmtepomp of een laadpaal voor een elektrische auto wil gaan toevoegen, en neem ze mee in je plan.

De vragen die je jezelf kunt stellen, zijn:
  • Hoeveel groepen heb je nodig in je meterkast?
  • Hoeveel aardlekautomaten horen daarbij?
  • Ga je voor een 1-fase of een 3-fase groepenkast?
  • Wil je speciale toevoegingen, zoals een beltrafo of een krachtgroep?

Je groepenkast aan laten sluiten

Als je ervoor kiest om je groepenkast te vervangen, wil je dat zonder meer door een professional laten doen. Alleen een erkend elektricien mag je verdeelkast van de stroom halen, en kan je bovendien helpen met een vakkundige installatie. Zo voorkom je gevaarlijke situatie tijdens en na de installatie! Ga dus nooit zelf met je meterkast aan de slag als je hier geen achtergrond in hebt. Een groepenkast installeren is niet iets wat iedere doe-het-zelver zomaar kan!