Lifestyle blog
Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf?
Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf?

Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf?

Een mooie groene tuin realiseer je eenvoudig met graszoden. Dit zijn kant-en-klare rolletjes gras die je eenvoudig legt én verzorgd. Maar hoe pak je dat precies aan? Wij laten je zien dat dit voor vrijwel iedereen zo gepiept is, zodat jij hopelijk genoeg vertrouwen hebt om zelf aan de slag te gaan. Wat heb je nodig? Hoe bereid je je grond voor? Hoe leg je de zoden en welke verzorging hebben deze nodig? Je leest het in deze blogpost.

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat, heb je natuurlijk het één en ander nodig. Om te beginnen: graszoden! Bestel eenvoudig online graszoden van topkwaliteit op Topgazon.nl. Deze rolletjes hebben een ideaal formaat voor iedereen om te leggen. Daarnaast heb je verschillende gereedschappen nodig, namelijk:

  • Rolmaat
  • Graszodensnijder of spade
  • Hark
  • Plank

Daarnaast kun je het jezelf makkelijker maken met een motorfrees en een graswals. Deze gereedschappen zijn optioneel, zeker wanneer je je graszoden op een klein oppervlak legt.

Je tuin voorbereiden

Gereedschap verzameld en graszoden besteld? Aan het werk, want Topgazon levert snel! Tenzij je een datum verder in de toekomst hebt afgesproken natuurlijk.

Voordat je de graszoden kunt leggen, bereid je de grond voor. Alle oude rommel moet eruit, zodat je een mooi oppervlak “schone” aarde overhoudt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een graszodensnijder of spade. Met de spade spit je vervolgens de aarde nog eens goed om, zo krijgt de grond meer zuurstof. Daarna maak je de grond los en egaliseer je deze met een hark. Met een plank of wals druk je tot slot de grond aan.

De juiste pH-waarde?

Als je grond te zuur is, kan je gazon niet floreren. De ideale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 6,5. Met een bodemtester of pH-meter kun je dit meten. Is de pH-waarde te laag, oftewel te zuur? Neutraliseer je grond dan met wat kalk.

Graszoden leggen

Is de grond er klaar voor? Dan pakken we eerst de hark er weer bij om de geëgaliseerde grond weer luchtig te harken. Alleen de eerste centimeters, niet te diep de grond in. Nu is de grond er klaar voor.

Je begint aan de langste rechte kant. Druk de banen strak tegen elkaar aan en in de grond. Om graszoden af te snijden kun je naast een spade ook een gekarteld broodmes gebruiken. Is het hele oppervlak bedekt met graszoden? Druk het gazon dan nog eens stevig aan met de achterkant van de spade of met een wals bij een groter oppervlak.

De eerste verzorging

Zo, tijd om het resultaat even goed te bewonderen met een welverdiend kopje koffie. Of zijn we nog niet klaar? Nee, nog één stap te gaan: het gazon bewateren (als het niet regent). Om een goede start te maken, mogen de grasplantjes niet uitdrogen. Gebruik bij voorkeur water uit een regenton, gras neemt dat het beste op.

Let op: maaien doe je pas na 7 tot 10 dagen. Denk erom dat je de sprieten niet korter dan 4 cm maait, omdat je anders het risico loopt dat de groeipunten van de plantjes stuk gaan.

Graszoden bestellen bij Topgazon

Je weet nu in grote lijnen hoe je graszoden moet leggen. Voor een uitgebreide uitleg, sla je de handleiding van Topgazon er nog eens op na. Ben je ervan overtuigd dat jij dit klusje zelf kunt klaren? Wij hebben vertrouwen in je! Verzamel je materiaal en bestel je graszoden vandaag nog op Topgazon.nl, je kunt namelijk zelf kiezen wanneer je de zoden wilt ontvangen.

Bestel je graszoden op Topgazon.nl >