Lifestyle blog
Wanneer moet je een extra groep aanleggen in je groepenkast?
Wanneer moet je een extra groep aanleggen in je groepenkast?

Wanneer moet je een extra groep aanleggen in je groepenkast?

Het aanleggen van een extra groep in je groepenkast kan nodig zijn om de veiligheid van je elektrische installaties en woning te waarborgen. Wanneer je systeem overbelast raakt kan immers kortsluiting en zelfs brand ontstaan! Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je groepenkast uit te breiden? In deze blog bespreken we alles wat je hierover moet weten, zodat jij weet wanneer dit aan de orde is.

Wat is een groepenkast eigenlijk precies?

Een groepenkast, ook bekend als verdeelkast of stoppenkast, is de plek waar alle elektriciteit je woning binnenkomt en wordt verdeeld over verschillende groepen. Elke groep levert stroom aan een specifiek deel van je woning of een bepaald apparaat en is voorzien van een zekering, ook wel stop genoemd. Wanneer er teveel stroom door een groep gaat “slaat hij door” en valt de stroom uit. Zo worden je huis en apparaten beschermd!

Hoe wordt de capaciteit van je groepenkast en groepen bepaald?

De capaciteit van je groepenkast is afhankelijk van het type en de bijbehorende hoofdzekering. In een 1-fase groepenkast komt 230 volt (V) binnen en zit een hoofdzekering van 35 ampère (A), 230 V x 35 A = 8.050 Watt (W). In een 3-fase groepenkast komt 230 V binnen en zitten 3 hoofdzekeringen van 25 A, 75 A x 230 V = 17.250 W. De meeste groepen hebben een maximale belasting van 16 A. Dat betekent dat de maximale capaciteit per groep 16 A x 230 V = 3.680 W is. Als je een maximale capaciteit van 3500 W aanhoudt per groep, zit je eigenlijk altijd goed.

Door de totale belasting van je apparaten te berekenen, kun je bepalen of je extra groepen moet aanleggen in je groepenkast én of de complete groepenkast deze belasting überhaupt kan dragen.

Wanneer moeten er extra groepen bij komen?

Als je meer stroom gaat gebruiken dan je huidige groepen aankunnen, moet je een extra groep aanleggen. Kleine apparaten passen vaak nog wel op een bestaande groep, maar sommige apparaten verbruiken zoveel stroom, dat überhaupt een aparte groep aangeraden wordt. Dit geldt voor alle apparaten met een verbruik boven de 2.000 W, zoals wasmachines, drogers, ovens en vaatwassers.

Wanneer moet je een krachtgroep aanleggen?

Sommige elektrische apparaten verbruiken zoveel stroom, dat ze überhaupt niet op één groep passen. Deze apparaten vereisen krachtstroom. Maar wist je dat dit vrijwel nooit geldt voor huishoudelijke apparaten? Oók niet voor je laadpaal, jacuzzi of warmtepomp. In vrijwel alle particuliere gevallen volstaat een 3-fase groepenkast. Heb je een bedrijf aan huis, waarbij je bijvoorbeeld industriële ovens of zware machines gebruikt? Dan wordt het een ander verhaal.

Professionele hulp inschakelen

Nu je een beeld hebt van groepenkasten en het aanleggen van extra groepen, is het belangrijk te beseffen dat dit specialistisch werk is. Wij zijn geen experts, dus het is verstandig om een erkende installateur met zegelrecht te raadplegen voor persoonlijk advies en de klus zelf. Bij Zeeman Elektro ben je hiervoor aan het goede adres. Zij berekenen de belasting van je groepenkast nauwkeurig en zorgen ervoor dat je groepenkast optimaal, volgens de huidige regels, functioneert.

Ga naar de website van Zeeman Elektro >