Ga jij voor het eerst in je leven een spandoek laten drukken? Dan komt er een boel op je af. Van de keuze van het juiste materiaal, tot het maken van een ontwerp: als je dit niet iedere dag doet, heb je veel om over na te denken. Maar het goede nieuws is: als je het in één keer goed aanpakt, heb je een doek waar je op veel momenten plezier van gaat hebben. Waar moet je op letten als je een spandoek gaat laten drukken? Wij geven je deze tips mee, waarmee je keer op keer een topresultaat neerzet!
1) Niet té veel tekst
De grootste fout die we veel beginnende ontwerpers zien maken: het hele spandoek volgooien met tekst. Leuk dat je veel te vertellen hebt, maar een spandoek is daar nu eenmaal niet de plek voor. Hier moet je vooral met beeld overtuigen! Je tekst moet in 2-3 seconden te scannen zijn en niet het hele ontwerp overnemen. Beperk je dus tot één of twee tekstballonnen en zorg ervoor dat je tekst in één oogopslag leesbaar is.
> Te veel tekst kan ervoor zorgen dat je doelgroep niet meer meekrijgt wat het belangrijkste is aan je spandoek en kan daarnaast de impact van de woorden die er wel staan, verminderen. (Zie je wat we bedoelen?)
> Houd het kort en bondig!
2) Afbeeldingen met een goede resolutie
Hoe groter je spandoek, hoe belangrijker de grootte van de gebruikte afbeelding of afbeeldingen. Neem je afbeeldingen met een te lage resolutie, dan loop je het gevaar dat jouw spandoek er straks korrelig of slecht van kwaliteit uit komt te zien. En niets is zo lelijk als een spandoek waarop je de pixels kunt tellen! Ga dus voor kwaliteit en kies voor afbeeldingen die dat ook overbrengen. Voor een spandoek zou je eigenlijk geen afbeeldingen met een resolutie van lager dan 72 dpi moeten gebruiken.
> Minimale resolutie voor een spandoek: 72 dpi
3) Houd de rand vrij
Laat je een spandoek maken, dan heb je langs de randen te maken met een zoom of met ophangogen. Het is wel handig om je hier bewust van bent bij het maken van je ontwerp. Laat dus minimaal 5 cm langs de randen ‘vrij’ en zorg ervoor dat er in ieder geval geen belangrijke tekst of een belangrijk deel van de afbeelding in terecht komt. Voordat je het weet loopt er precies een zoomrand of ophangoog precies door onmisbare informatie! Dat wil je natuurlijk voorkomen.
> 5 cm afloop aanhouden in je ontwerp
4) Maak je doek niet te klein
Veel mensen die voor het eerst een spandoek laten maken, zijn veel te voorzichtig met het formaat. Een voordeel van een spandoek is dat je helemaal niet bescheiden hoeft te zijn qua afmetingen! Het kost nauwelijks meer om een maatje groter te gaan, en de impact is groter naarmate je een groter doek kan plaatsen. Welk formaat je ook kiest, het doek is eenvoudig op te spannen met een frame en zal dus nooit slap hangen. En wil je het weer weghalen? Hoe groot je spandoek ook is, je vouwt het makkelijk op en bergt het op waar je maar wilt.
> Go big or go home! 🙂
Hulp nodig met je spandoek?
Kun je wel wat meer tips gebruiken bij het maken van je spandoek? Twijfel je over het formaat, het materiaal of heb je misschien wat hulp nodig bij het ontwerp? Niet zo gek als je je hier niet dagelijks mee bezighoudt. Gelukkig staan de specialisten van Megavista dan altijd voor je klaar! Zij houden zich wél dagelijks bezig met het maken van het mooiste promotiematerialen, en weten precies welke vragen ze je moeten stellen. Laat jouw spandoek dus maken bij Megavista, dan weet je zeker dat je kiest voor de beste kwaliteit!