Lifestyle blog
Een elektrische laadpaal laten aanleggen: waar let je op?
Een elektrische laadpaal laten aanleggen: waar let je op?

Een elektrische laadpaal laten aanleggen: waar let je op?

Overweeg je de aanschaf van een elektrische auto of heb je er zelfs al één? Je zult merken dat een betrouwbaar en makkelijk oplaadpunt een absolute must is voor prettig gebruik van je auto. Dan is het laten installeren van een laadpaal aan huis een slimme zet! Maar waar moet je op letten bij het laten aanleggen van zo’n laadpunt? Hier zijn vijf belangrijke punten om in gedachten te houden.

1) Wallbox of laadpaal?

Voordat je een laadpaal laat installeren, is het belangrijk om te bepalen of je een wallbox of een standalone laadpaal wilt. Een wallbox is een compacte oplaadeenheid die aan de muur van je huis wordt gemonteerd, terwijl een laadpaal een vrijstaande oplaadunit is die in de grond wordt geplaatst. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te kiezen wat het beste bij jouw situatie past.

2) Is je meterkast klaar voor je laadpaal?

Een check van je meterkast is een stap die je zeker niet wilt overslaan als je een laadpaal wil laten installeren. Kan jouw groepenkast het benodigde vermogen leveren, of is er misschien sprake van een verouderde installatie? In sommige gevallen is een upgrade van je meterkast nodig, of moet hij zelfs in zijn geheel vervangen worden. Vaak kan een goede elektricien zowel de installatie van je laadpaal, als de check-up van je meterkast verzorgen.

3) Vermogen en stekker afstemmen op je auto

Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar, elk met hun eigen specificaties en laadsnelheden. Het is belangrijk om het juiste type laadpaal te kiezen dat past bij jouw behoeften. En bij je budget! Zo zijn er laadpalen met verschillende vermogens, zoals 3,7 kW, 7 kW en 11 kW, die variëren in laadsnelheid. Ook kun je kiezen tussen een reguliere laadpaal of een zogenaamde slimme laadpaal, die verbonden is met het internet en extra functionaliteiten biedt zoals inzicht in het laadgedrag en de mogelijkheid tot het instellen van laadschema’s.

4) Check je energiecontract

Een elektrische auto opladen kan je energieverbruik aanzienlijk verhogen. Het is daarom verstandig om je energiecontract te controleren en te kijken of je huidige tarieven en voorwaarden nog steeds passen bij je nieuwe energiebehoefte. Wellicht is het voordeliger om over te stappen naar een ander energiecontract dat beter aansluit bij je nieuwe situatie: check ook altijd of er energieleveranciers zijn die speciale contracten bieden voor elektrische auto’s en laadmogelijkheden daarvoor.

5) Ga voor een betrouwbare elektricien

Last but not least, is het van groot belang om een betrouwbare en ervaren elektricien in te schakelen voor het installeren van je laadpaal. Een goede elektricien kan niet alleen de installatie professioneel uitvoeren, maar ook advies geven over de beste locatie voor de laadpaal en eventuele andere elektrische veranderingen die nodig zijn. Zoek naar elektriciens met goede recensies om er zeker van te zijn dat je een betrouwbare professional inhuurt voor deze klus.

Op zoek naar een elektricien waar je op kan bouwen? Een specialist die ruime ervaring heeft met de installatie van elektrische laadpalen en alle benodigde certificaten op zak heeft? Neem eens contact op met Zeeman Elektro en bekijk wat ze voor je kunnen betekenen!